Bill Callahan ‘Dream River’

Amerikansk ener leverer endnu et nuanceret og skyggefuldt værk, hvor naturmetaforer indkredser menneskets dyder og dårskaber på adstadig, men besættende vis. Bill Callahan (tidligere kendt under aliasset Smog) er en af sin generations allerbedste, amerikanske sangskrivere, men han er bestemt ikke allemandseje.

Det bliver han heller ikke med ’Dream River’, der nok er mere tilgængelig og varmt organisk i lyden end den nærmest demonstrativt mørke forgænger ’Apocalypse’. ’Dream River’ er præget af frit fabulerende sange, der bevæger sig med en sløret naturlighed som nedfaldne blade og kviste på den drømmeflod, titlen refererer til.

Callahan har i stigende grad fjernet sig fra en gængs iørefaldende sangskrivning. Det er som om syng-med-melodier virker distraherende for et udtryk, der på så egenartet og instinktiv vis er optaget af musikkens teksturer og lyrikkens fintfølende associationer.

Callahans elektriske guitar er på ’Dream River’ mere meddigtende end nogensinde. Den optegner, afmærker og ridser sirlige, pirkende motiver og mønstre af stor skønhed. Stedvist – og kongenialt – understøttet af bl.a. trommer, fløjte og violin.

bill-callahan-dream-riverDe nemmest fordøjelige sange kommer først (herunder perler som ’Small Plane’ og ’Spring’), mens anden halvdel udarter sig til en i stigende grad abstrakt rejse. Hele vejen betjener Callahan sig af naturmetaforer såsom floder, heste, ørne, bævere og måger, der peger hen på menneskets udsatte eksistentielle vilkår (suppleret med vanligt excentriske henvisninger til fx Marvin Gaye og Donald Sutherland).

Hvad Callahan i sidste ende formår – bedre end nogen anden nutidig sanger/sangskriver – er at investere sin poesi med betydning i kraft af sine fraseringer, der ved første gennemlytning kan lyde næsten henkastet tilfældige i deres pauseringer og gentagelser, men som er inderligt velovervejede og mageløst intuitive.

Callahan har en fantastisk kontrol over sin stemme, der matcher hans fornemmelse for ord. Han finder mening i det enkelte ords mættethed og kan indsætte det i en kontekst og accentuere det, så det tilfører ordene rundt om ekstra prægnans. Han er således en kontrastens mester: På eksemplarisk, rolig vis formår han som en filmauteur af første klasse at dreje og vinkle sine sange, så ikke bare ordene, men også pauserne mellem dem, lades med betydning og poetisk merværdi.

Der åbner sig altid nye verdener bag det allerede kendte i Callahans bedste sange, som om forhænget ind til det allerhelligste (eller allerhemmeligste) bestandigt må trækkes til side for at dækkes til igen med sløret fra nye ord (eller den stødvise gentagelse af det samme ord igen og igen).

’Dream River’ viser en sangskriver og en guitarist, der fuldstændig er smeltet sammen med sin skaberevne. Alle burde unde sig at drive med ned ad floden mod den ukendte destination.

9/10

 

Tekststumper fra ’Dream River’:

”Well, the only words I said today are ‘beer,’ and ‘thank you’… ‘beer’… ‘thank you’… ‘beer’… ‘thank you’… Giving praise in a quiet way… like a church. . . that’s far away.”
(The Sing)

”The rain ripped the lips off the mouth of the bay…”
(Summer Painter)

“Is life a ride to… ride? Or a story to shape and… confide? Or chaos neatly… denied?… ”
“I always go wrong in the same place, where the river splits towards the sea…”
(Ride My Arrow)

“Oh, I have learned when things are beautiful… to just keep on…”
(Winter Road)

“I never like to land. Getting back up seems impossibly grand…”
(Small Plane)

”Everything is awing and tired of praise…Mountains don’t need my accolades…Springs look bad lately anyway…like death warmed over…and the bantam is preening madly…waiting for the light of day…and all I want to do is make love to you…in the fertile dirt…with a careless mind”
(Spring)

”With all the tolls we pay, we’ll own the highway someday”
(Seagull)